Facebook Twitter

 

 

 

Nieuwtjes

 

Koorrepetities via Zoom

Het zal niemand ontgaan zijn: kort na ons concert op 29 februari kwam het coronavirus. Het verenigingsleven ligt al weken plat. Na de eerste shock en het vele georganiseer rond thuis en werk, worden nu de wekelijkse verenigingsavonden door veel mensen gemist. Ook de leden van de COV Steenwijk missen hun vertrouwde koorrepetities op maandagavond en de bijbehorende gezelligheid. Niet alleen was er de teleurstelling rond het niet uit kunnen voeren van het Requiem van Fauré op 4 mei van dit bijzondere herdenkingsjaar rond 75 jaar Bevrijding, ook komt het instuderen van het nieuwe concert, dat oorspronkelijk voor het voorjaar van 2021 gepland stond, in het nauw. Dit nieuwe concert wordt wellicht later gegeven maar belooft niettemin zeer bijzonder te worden, want waar het publiek van de COV doorgaans Bach, Mozart of Beethoven verwacht, staat er nu naast een psalm van Mendelssohn een prachtig werk van de componist Dvořák in de steigers. Dit is ook voor de meeste koorleden nieuw en dus vergt deze prachtige compositie, de Messe in D, veel instudeertijd. Om niet maanden van kostbare tijd verloren te laten gaan is besloten tot een alternatief. Wekelijks wordt er online geoefend via een livestream, onder de bezielende leiding van dirigent Rob Meijer. Per stemsoort wordt er dus ingeZoomd, want voor het hele koor tegelijk is het ledenaantal veel te groot. Toch kan er op deze manier stevig gestudeerd worden en voor de rest komt het nu op de discipline aan van veel zelfstudie. Kortom, de COV Steenwijk heeft nog steeds veel noten op haar zang!
(foto’s R. Jutte en M. Berends)

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

Bericht van Trijn Jongman,
Wethouder kunst en cultuur van de gemeente Steenwijkerland

Licht aan de horizon

We hebben het al vaker met elkaar geconstateerd: wat een bijzondere tijd is dit. Het coronavirus houdt ons flink in z’n greep. De maatregelen die genomen zijn tegen verspreiding van het virus hebben een enorme impact op ons dagelijks leven, op ons werk en op onze vrije tijd. We zien de gevolgen op alle terreinen en dus ook als het om kunst en cultuur gaat. Wie had in januari kunnen voorspellen dat er dit jaar geen bloemencorso’s in onze gemeente zijn? Geen gondelvaarten. Geen zomerse festiviteiten. Tot 1 september zijn alle evenementen in Nederland en dus ook in onze gemeente afgelast. Wie had gedacht dat het culturele leven – het samen zingen of muziek maken, de mooie voorstellingen in ons theater De Meenthe, de culturele activiteiten op scholen, in musea en in de bibliotheek – stil zou komen te liggen door een wereldwijde pandemie? Onvoorstelbaar, maar het is gebeurd.
Wat ik ontzettend mooi vind is dat ik in deze coronatijd heel veel mooie initiatieven heb zien ontstaan. Van optredens via de Slos, social media, in huiskamers of bij verzorgingstehuizen tot online muziek-, dans- en yogalessen. Onze creatieve sector laat zich van zijn beste kant zien en wordt nóg creatiever. Ik heb daar echt heel veel bewondering voor.
Is er licht aan de coronahorizon? Tijdens de persconferentie van vorige week werd versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Dat is goed nieuws maar we zijn er nog niet. Want voor ons staat voorop: in deze coronatijd moeten we het met elkaar doen. Daar gaan we voor. 

mei 2020


   

 

Concertagenda

13 november 2021 | Grote Kerk Steenwijk

Mis in D – A. Dvořák
Lux Aeterna – M. Lauridsen
Psalm 115 – F. Mendelssohn Bartholdy

 


0

 

Recensies

Zaterdag 29 februari 2020
Israel in Egypt van Händel

Zaterdag 23 maart 2019
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 10 november 2018
Te Deum en Vespers in D van M. Haydn
Requiem van Mozart

Zaterdag 18 november 2017
Jubileumconcert 70-jarig bestaan
Mis in b-klein (Hohe Messe) van Bach

Zondag 19 maart 2017
Optreden voorprogramma Nederlands Kamerkoor

Zaterdag 19 maart 2016
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 7 november 2015
Ich habe genug van Bach
Psalm 42 van Mendelssohn
Ein deutsches Requiem van Brahms

Zondag 14 december 2014
Optreden Vesperdienst Clemenskerk in Havelte

Zaterdag 29 november 2014
Magnificat ZWV 108 van Zelenka
Magnificat in D BWV 243, Lutherse Mis in A BWV 234 en
Weihnachtsoratorium (deel 1) van Bach

Zaterdag 1 maart 2014
Nelsonmis van J. Haydn
Requiem van Duruflé

Zaterdag 23 maart 2013
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 1 december 2012   (Jubileumconcert 65 jaar)
Messiah van Händel

Zaterdag 8 oktober 2011
Vesperae Solennes van M. Haydn
Grosse Messe van Mozart (in de bewerking van Robert Levin)

 

naar boven