Facebook Twitter

 

 

 

 

 

 

Nieuwtjes

COV-repetitie in De Meenthe

De COV Steenwijk e.o. is voortvarend van start gegaan met de repetities in het nieuwe seizoen. Het zingen in de vertrouwde Kleine Kerk als repetitie-ruimte is vanwege het COVID-19-virus nu even niet mogelijk en daarom moest er naar een goede tijdelijke oplossing gezocht worden om het koor een corona-proof dus veilig alternatief te bieden. Dat alternatief is gelukkig gevonden, doordat De Meenthe in Steenwijk zijn altijd zo gastvrije deuren ruimhartig heeft opengezet voor het koor en diverse andere verenigingen, die met hetzelfde probleem te kampen hadden. De Meenthe, dat de plaatselijke cultuur een warm hart toedraagt, heeft het zelf in deze tijd, waarin het theaterseizoen allesbehalve rooskleurig is, zwaar genoeg. Dit vindt het koor daarom een meer dan royaal gebaar. Het koor kan beschikken over een grote tribune, waarop met voldoende afstand tussen de koorleden gerepeteerd kan worden. Door een groot deel van de leden wordt hier inmiddels dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de grote theaterzaal, mits deze op de maandagavond beschikbaar is, met al evenveel tussenruimte tussen de plaatsen voor alle sopranen, alten, tenoren en bassen. Verder zijn er tussen bestuur, dirigent, repetitor en leden goede afspraken gemaakt om de regels van het RIVM te kunnen garanderen.

De COV is De Meenthe dankbaar voor de gegeven mogelijkheid, want het voortbestaan van een koor kan in gevaar komen als men maandenlang niet bij elkaar kan komen om te zingen en dat is natuurlijk het laatste wat deze hechte groep zangliefhebbers zou willen! Gelukkig is er continuïteit geweest door de online-repetities, maar echt samenkomen en elkaar ook kunnen horen is natuurlijk vele malen fijner!

Wie nieuwsgierig is geworden naar de COV Steenwijk e.o. kan uiteraard een kijkje komen nemen en eventueel een paar weken op proef meedraaien. Vanwege de huidige situatie is vooraf aanmelden wel noodzakelijk!

 

COV-repetitie in coronatijd

De COV Steenwijk en omstreken zocht en vond voor de laatste repetitie van het afgelopen koorseizoen een bijzondere locatie. De repetitie werd op 13 juli gehouden in openluchttheater De Speulkoele in de bossen bij Havelte. De knusse ‘speelkuil’ is gebouwd in de vorm van een amfitheater en het bleek een perfecte oefenruimte te zijn voor de COV.

Door de coronabeperkingen moest het grote koor (85 leden) zich de afgelopen maanden behelpen met online-repetities; per stemgroep elke week thuis achter de computer of laptop een uurtje oefenen onder leiding van dirigent Rob Meijer. Door die repetities kon het koor de leden enige voortgang bieden, maar ze waren toch niet vergelijkbaar met de reguliere repetities.

Wat bij de online-repetities met name gemist werd was het samen zingen en de ontmoeting met medekoorleden. De laatste repetitie in De Speulkoele voldeed eindelijk weer eens aan die belangrijke voorwaarden: er kon voluit samen gezongen worden en er was de vreugde van het weerzien na zo veel maanden zonder de gezelligheid van de onderlinge ontmoeting.

Voor deze bijzondere avond was De Speulkoele door het koorbestuur zodanig aangepast dat er meer dan voldoende afstand gehouden kon worden, voor veel leden een belangrijke voorwaarde om naar Havelte te komen. Het samen zingen werd een feestelijk gebeuren en het klonk (samen met het geluid van de bosvogels) zo mooi, dat er in het theater zo nu en dan een applaus van passanten viel te beluisteren.

Het was al met al een waardige en inspirerende avond, waarvan alle ruim vijftig aanwezigen met volle teugen hebben genoten.
(foto’s: K. Vingerhoets en L. Vingerhoets)

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

   

 

Concertagenda

13 november 2021 | Grote Kerk Steenwijk

Mis in D – A. Dvořák
Lux Aeterna – M. Lauridsen
Psalm 115 – F. Mendelssohn Bartholdy

 


0

 

Recensies

Zaterdag 29 februari 2020
Israel in Egypt van Händel

Zaterdag 23 maart 2019
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 10 november 2018
Te Deum en Vespers in D van M. Haydn
Requiem van Mozart

Zaterdag 18 november 2017
Jubileumconcert 70-jarig bestaan
Mis in b-klein (Hohe Messe) van Bach

Zondag 19 maart 2017
Optreden voorprogramma Nederlands Kamerkoor

Zaterdag 19 maart 2016
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 7 november 2015
Ich habe genug van Bach
Psalm 42 van Mendelssohn
Ein deutsches Requiem van Brahms

Zondag 14 december 2014
Optreden Vesperdienst Clemenskerk in Havelte

Zaterdag 29 november 2014
Magnificat ZWV 108 van Zelenka
Magnificat in D BWV 243, Lutherse Mis in A BWV 234 en
Weihnachtsoratorium (deel 1) van Bach

Zaterdag 1 maart 2014
Nelsonmis van J. Haydn
Requiem van Duruflé

Zaterdag 23 maart 2013
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 1 december 2012   (Jubileumconcert 65 jaar)
Messiah van Händel

Zaterdag 8 oktober 2011
Vesperae Solennes van M. Haydn
Grosse Messe van Mozart (in de bewerking van Robert Levin)

 

naar boven