Facebook Twitter

 

 

 

 Nieuwtjes

 

COV-repetitie in coronatijd

De COV Steenwijk en omstreken zocht en vond voor de laatste repetitie van het afgelopen koorseizoen een bijzondere locatie. De repetitie werd op 13 juli gehouden in openluchttheater De Speulkoele in de bossen bij Havelte. De knusse ‘speelkuil’ is gebouwd in de vorm van een amfitheater en het bleek een perfecte oefenruimte te zijn voor de COV.

Door de coronabeperkingen moest het grote koor (85 leden) zich de afgelopen maanden behelpen met online-repetities; per stemgroep elke week thuis achter de computer of laptop een uurtje oefenen onder leiding van dirigent Rob Meijer. Door die repetities kon het koor de leden enige voortgang bieden, maar ze waren toch niet vergelijkbaar met de reguliere repetities.

Wat bij de online-repetities met name gemist werd was het samen zingen en de ontmoeting met medekoorleden. De laatste repetitie in De Speulkoele voldeed eindelijk weer eens aan die belangrijke voorwaarden: er kon voluit samen gezongen worden en er was de vreugde van het weerzien na zo veel maanden zonder de gezelligheid van de onderlinge ontmoeting.

Voor deze bijzondere avond was De Speulkoele door het koorbestuur zodanig aangepast dat er meer dan voldoende afstand gehouden kon worden, voor veel leden een belangrijke voorwaarde om naar Havelte te komen. Het samen zingen werd een feestelijk gebeuren en het klonk (samen met het geluid van de bosvogels) zo mooi, dat er in het theater zo nu en dan een applaus van passanten viel te beluisteren.

Het was al met al een waardige en inspirerende avond, waarvan alle ruim vijftig aanwezigen met volle teugen hebben genoten.
(foto’s: K. Vingerhoets en L. Vingerhoets)

 

 

 

 

Koorrepetities via Zoom

Het zal niemand ontgaan zijn: kort na ons concert op 29 februari kwam het coronavirus. Het verenigingsleven ligt al weken plat. Na de eerste shock en het vele georganiseer rond thuis en werk, worden nu de wekelijkse verenigingsavonden door veel mensen gemist. Ook de leden van de COV Steenwijk missen hun vertrouwde koorrepetities op maandagavond en de bijbehorende gezelligheid. Niet alleen was er de teleurstelling rond het niet uit kunnen voeren van het Requiem van Fauré op 4 mei van dit bijzondere herdenkingsjaar rond 75 jaar Bevrijding, ook komt het instuderen van het nieuwe concert, dat oorspronkelijk voor het voorjaar van 2021 gepland stond, in het nauw. Dit nieuwe concert wordt wellicht later gegeven maar belooft niettemin zeer bijzonder te worden, want waar het publiek van de COV doorgaans Bach, Mozart of Beethoven verwacht, staat er nu naast een psalm van Mendelssohn een prachtig werk van de componist Dvořák in de steigers. Dit is ook voor de meeste koorleden nieuw en dus vergt deze prachtige compositie, de Messe in D, veel instudeertijd. Om niet maanden van kostbare tijd verloren te laten gaan is besloten tot een alternatief. Wekelijks wordt er online geoefend via een livestream, onder de bezielende leiding van dirigent Rob Meijer. Per stemsoort wordt er dus ingeZoomd, want voor het hele koor tegelijk is het ledenaantal veel te groot. Toch kan er op deze manier stevig gestudeerd worden en voor de rest komt het nu op de discipline aan van veel zelfstudie. Kortom, de COV Steenwijk heeft nog steeds veel noten op haar zang!
(foto’s R. Jutte en M. Berends)

 

 

 

 

 


 
 

 

   

 

Concertagenda

13 november 2021 | Grote Kerk Steenwijk

Mis in D – A. Dvořák
Lux Aeterna – M. Lauridsen
Psalm 115 – F. Mendelssohn Bartholdy

 


0

 

Recensies

Zaterdag 29 februari 2020
Israel in Egypt van Händel

Zaterdag 23 maart 2019
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 10 november 2018
Te Deum en Vespers in D van M. Haydn
Requiem van Mozart

Zaterdag 18 november 2017
Jubileumconcert 70-jarig bestaan
Mis in b-klein (Hohe Messe) van Bach

Zondag 19 maart 2017
Optreden voorprogramma Nederlands Kamerkoor

Zaterdag 19 maart 2016
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 7 november 2015
Ich habe genug van Bach
Psalm 42 van Mendelssohn
Ein deutsches Requiem van Brahms

Zondag 14 december 2014
Optreden Vesperdienst Clemenskerk in Havelte

Zaterdag 29 november 2014
Magnificat ZWV 108 van Zelenka
Magnificat in D BWV 243, Lutherse Mis in A BWV 234 en
Weihnachtsoratorium (deel 1) van Bach

Zaterdag 1 maart 2014
Nelsonmis van J. Haydn
Requiem van Duruflé

Zaterdag 23 maart 2013
Johannes Passion van Bach

Zaterdag 1 december 2012   (Jubileumconcert 65 jaar)
Messiah van Händel

Zaterdag 8 oktober 2011
Vesperae Solennes van M. Haydn
Grosse Messe van Mozart (in de bewerking van Robert Levin)

 

naar boven